
ASHLAND PUBLIC LIBRARY FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q: What is the mission statement of the Ashland Public Library?
A: Connecting people with ideas, information, and inspiration.

Q: What is the role of a Public Library?
A: Per the Ashland Public Library Collection Development Policy 
“Ashland Public Library affirms the individual rights of patrons to 
free and open access to library materials and services and its role 
as a protector of intellectual freedom in a free society.”

Q: Who does the Ashland Public Library serve?
A: The Library primarily serves the people in the Ashland County 
area. Anyone in the State of Ohio may get a library card and 
borrow materials. The Library building is open to everyone 
regardless of residency.

Q: Are there public computers available at the Ashland Public 
Library?
A: Yes, there are 18 Public Computers. A library card is not 
required to access a computer

Q: Is there printing/mobile printing/faxing/scanning services 
available at the Library?
A: Yes, this service is located on the main floor of the Ashland 
Public Library. More information can obtained on our website 
HERE

Q: What are the locations for materials in the Ashland Public 
Library?
A:  New Sections for (Adult/Young Adult/Juvenile) This 
can include cake toppers, shelving units, or movable carts. 
(Temporary Location), Juvenile Fiction (Permanent Location), 
Juvenile Nonfiction (Permanent Location), Young Adult Fiction 
(Permanent Location), Adult (Permanent Location), Adult 
Nonfiction (Permanent Location)

Q: Are there locations within the Ashland Public Library 
designated only to a specific age?
A: No, there are only the locations as mentioned above. Anyone 
that comes into the Library is allowed to browse or checkout 
materials from any area.

Q: Does Ashland Public Library have a collection development 
policy?
A: Yes, this is located on the Ashland Public Library website 
HERE

Q: Who decides what materials are appropriate for minors?
A: Per the Ashland Public Library Collection Development Policy: 
“Parents and guardians of minors have the responsibility to guide 
their children, and only their children, in the access, circulation, 
and use of library materials and technology.”

Q: Does Ashland Public Library have an unattended child policy?
A: Yes, this is located on our website HERE

Q: Is there a form that can be filled out if someone doesn’t 
agree with specific materials within the Ashland Public Library 
collection?
A: Yes, the form can be either picked up at the Public Services 
desk or printed off from the website HERE

Q: Is there a process to follow if you fill out the Patron’s Request 
for Reconsideration?
A: Yes, this is described in the Collection Development Policy 
HERE

Q: Who appoints the Ashland Public Library Board of Trustees?
A: The members of the Board of Education of the Ashland City 
Schools District.

Q: Are the Board of Trustees paid to be on the Board?
A: No, it’s a volunteer position.

Q: How long is the Ashland Public Library Board of Trustees 
term?
A: Seven (7) Years

Q: Why is the Ashland Public Library Board of Trustees terms 
seven (7) years?
A: This is per the Ohio Revised Code. This can be reviewed HERE

Q: Does the Ashland Public Library Board of Trustees have 
Bylaws?
A: Yes, this can be requested.

Q: Is there a policy on public participation at the Ashland Public 
Library board meetings?
A: Yes, this can be located on our website HERE

https://ashland.lib.oh.us/services/
https://ashland.lib.oh.us/wp-content/uploads/2022/06/Collection-Development-Policy-5-12-2022.pdf
https://ashland.lib.oh.us/policies/
https://ashland.lib.oh.us/wp-content/uploads/2022/07/Patrons-Request-for-Reconsideration-of-Library-Material.pdf
https://ashland.lib.oh.us/wp-content/uploads/2022/06/Collection-Development-Policy-5-12-2022.pdf
https://codes.ohio.gov/ohio-revised-code/section-3375.15
https://ashland.lib.oh.us/wp-content/uploads/2022/06/Public-Participation-Policy-5-12-2022.pdf

